Često postavljana pitanja

HTS BeSafe već gotovo dvadeset godina testira autosjedalice i proučava kako se ponašaju prilikom sudara. Svake godine ulažemo znantna sredstva u razvoj i testiranje proizvoda i to je osnova za ono što Vam jamčimo – najvažnija nam je sigurnost, uvijek, te nikada ne radimo ustupke koji nisu u interesu sigurnosti!

Surađujemo s vrhunskim autoritetima u pitanju sigurnosti u prometu, kao što su Švedski nacionalni institut za istraživanje cesta i prometa na Sveučilištu Linköping, Trygg Trafikk (“Sigurni promet”) u Norveškoj, TNO u Nizozemskoj, TÜV u Njemačkoj i kontinuirano nastojimo poboljšati svoja znanja o sigurnosti djece u prometu.

Često postavljana pitanja

1. Pristaju li BeSafe autosjedalice svim automobilima?

BeSafe autosjedalice pristaju gotovo svim automobilima. Kad kupujete autosjedalicu, trebali biste ići svojim automobilom i povesti dijete. Isprobajte autosjedalicu u automobilu i neka Vaše dijete sjedne u autosjedalicu i vidi odgovara li mu ona.
Pitajte prodavača/prodavačicu autosjedalica za savjet pri odabiru autosjedalice i pomoć pri prvom postavljanju autosjedalice u automobil.

To ovisi od djeteta do djeteta. BeSafe iZi Go je autosjedalica grupe 0+ i koristi se za djecu težine od 0 do 13 kg (od rođenja do otprilike 12 mjeseci starosti). Osim ograničenja od 13 kg, treba paziti na to da djetetova glavica ne pređe iznad ruba autosjedalice. Kada dijete preraste iZi Go autosjedalicu svakako preporučujemo sljedeću BeSafe autosjedalicu koja će djetetu i dalje omogučiti vožnju u suprotnom smjeru.

BeSafe iZi Combi ISOfix može se koristiti kao autosjedalica grupe 0+ (0-13kg) samo ako je okrenuta suprotno smjeru vožnje, a kao autosjedalica grupe 1 (9-18kg) okrenuta i u smjeru vožnje i suprotno od smjera vožnje. Ne preporuča se duga vožnja jako male djece (do otprilike 6 mjeseci) u izrazito okomitom položaju, pa ako se iZi Combi ISOfix koristi u toj dobi preporučamo upotrebu BeSafe jastučića koji se podmeće pod djetetova leđa kako bi mu bilo udobnije i postavljanje autosjedalice u najpolegnutiji položaj.

BeSafe preporuča vožnju djece u smjeru suprotnom od smjera vožnje što je duže moguće, barem do treće godine života djeteta. Ako ni tada dijete po težini ili visini ne preraste svoju autosjedalicu, dobro ga je zadržati u suprotnom smjeru do četvrte ili čak pete godine života.

Za djecu nije opasno da sjede s ograničenim prostorom za noge. Okretanjem djeteta u toj dobi zaštita se smanjuje s otprilike 95% na 50%. Od velike je važnosti zaštititi djetetovu glavu od sila sudara. To je razlog zašto bi dijete trebalo sjediti okrenuto suprotno od smjera vožnje što je duže moguće. Po mogućnosti do četvrte ili pete godine (sve dok djetetova težina ne prelazi odobrenu težinu za 1. grupu autosjedalica tj. 18 kg ili dok dijete visinom ne preraste autosjedalicu).

Kada dijete pređe težinu od 18 kg ili mu vrh ramena dođe iznad najvišeg položaja ramenog pojasa, dijete treba prebaciti u veću autosjedalicu grupe 2/3 (BeSafe iZi Flex Fix, BeSafe iZi Up). Autosjedalice grupe 2/3 koriste se za djecu visine 100 – 135 cm, odnosno od 100 – 150 cm ( iZi Flex Fix) što pokriva dobnu skupinu od 4 do 12 godina.

HTS BeSafe ne proizvodi i ne namjerava proizvoditi kombinirane AS za skupine 1-2-3 tj. za 9-36 kg jer smatra da je to preveliki raspon po dobi i konstituciji djece te da ista sjedalica ne može pružiti dovoljnu zaštitu djetetu od otprilike 9 mjeseci kao i onome od 12 godina.

Presvlaka autosjedalice treba biti otporna na vatru. To se postize odgovarajucim materijalom i savrsenim prianjanjem presvlake uz autosjedalicu. Otpornost na vatru je iznimno važna jer se automobili mogu zapaliti u sudaru. Stoga nikada ne biste smjeli koristiti autosjedalicu bez presvlake, koristiti zamjenske presvlake koje nije proizveo ili odobrio BeSafe, niti raditi vlastite presvlake.

BeSafe nudi presvlake u raznim bojama za većinu BeSafe autosjedalica. Samo u nekim slučajevima, kada se model autosjedalice prestao proizvoditi prije mnogo godina, nažalost ne možemo Vas opskrbiti novim presvlakama. Kako biste naručili nove presvlake, kontaktirajte Vašeg najbližeg prodavača.

S prozračnom ljetnom presvlakom autosjedalica je hladnija po ljeti i toplija po zimi. Prozračna presvlaka napravljena je tako da upotpunjuje osnovnu presvlaku i nema negativan utjecaj na sigurnost. U uobičajenoj presvlaci za autosjedalicu djeci je ponekad vruće i mogu se znojiti, zbog čega mogu postati mrzovoljna i osjećati se neudobno u svojim sjedalicama. U pokušaju da ih smire, roditelji ponekad izvade dijete iz autosjedalice, čime ugrožavaju njegovu sigurnost. Ne smije se koristiti prozračna presvlaka koju nije proizveo ili odobrio BeSafe niti se smiju raditi vlastite prozračne presvlake.

Ne, ovdje vrijedi isto pravilo kao i u običnom automobilu. Za više detalja provjerite upute o postavljanju autosjedalice, a ako je potrebno može se koristiti produženje potporne noge.

Za autosjedalice grupe 0+ od 0 do 13 kg nisu potrebne sidrene trake. Do 13 kg sile u slučaju sudara nisu toliko jake i autosjedalicu okrenutu suprotno smjeru vožnje može zadržati u ispravnom položaju pojas automobila ili njena ISOfix baza.
Kada je u pitanju teže dijete to nije dovoljno i kako se autosjedalica ne bi pomakla u sudaru (a prvenstveno se to odnosi na rotaciju u slučaju stražnjeg udara) potrebno je na autosjedalici imati dodatni sustav fiksiranja:
– u slučaju autosjedalica koje se vežu pojasom kao što je BeSafe iZi Plus, dodatni sustav fiksiranja čine sidrene trake koje se učvršćuju u automobil i križaju iza sjedalice kako bi sprječila rotacija autosjedalice.
– u slučaju autosjedalice s ISOfix-om (BeSafe iZi Combi ISOfix) u njenoj ISOFIX bazi postoje posebni “amortizeri” koji sprječavaju rotaciju autosjedalice i apsorbiraju sile udarca.

Dijete bi trebalo sjediti u položaju u kojem će mu glava ostati naslonjena na stražnji dio autosjedalice kada zaspe. Mi uvijek preporučujemo najuspravniji/najokomitiji mogući položaj. U tom položaju je pritisak na vrat i ramena, prilikom sudara, smanjen. Za više informacija, molimo Vas da pogledate upute za upotrebu.

Ne savjetujemo kupnju rabljenih autosjedalica jer je ona povezana s brojnim nepoznanicama. Nikada ne kupujte rabljenu autosjedalicu ako Vam nije poznata njena povijest. Sjedalica koja je dotrajala ili je bila u sudaru, u sljedećem sudaru neće biti u stanju pružiti jednaku zaštitu. Uvjeti za odobrenje, u skladu sa posljednjim standardom ECE 4404, su stroži od onih za prijašnje odobrenje u skladu sa standardom ECE 4403. Autosjedalica bi trebala biti odobrena u skladu sa posljednjom verzijom standarda kako bi osigurala potrbnu zaštitu prema trenutno važećem sigurnosnom standardu (nakon 1. listopada 1998.). Provjerite da li se na sjedalici nalazi naljepnica koja sadrži potvrdu o odobrenju u skladu s propisom Br. 44.04., da li su priložene upute za upotrebu i da li su svi dijelovi neoštećeni. Na sjedalici pronađite datum proizvodnje i provjerite koliko je stara – u principu, autosjedalica se ne bi smjela koristiti duže od 8 godina. Mislite na svoje dijete i njegovu sigurnost u svim situacijama.

Sve BeSafe autosjedalice s donje strane, na plastici imaju oznaku koja prikazuje datum proizvodnje. Ako oznaka nedostaje, obratite se Vašem prodavaču za procjenu.

Švedski nacionalni institut za istraživanje cesta i prometa (VTI) i stručnjaci iz Folksam osiguravajućeg društva, koji provode testiranje sudara i proučavaju automobile koji su sudjelovali u teškim nesrećama, smatraju prednje sjedalo na kojem se vozi autosjedalica u smjeru suprotnom od smjera vožnje, dobrim položajem jer vozač tijekom vožnje ima najbolju kontrolu nad djetetom. VTI je zabilježio brojne prometne nesreće koje su nastale jer se vozač okrenuo da provjeri dijete i tada izgubio nadzor nad vozilom. Hrvatski Zakon o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) propisuje da se na prednjem sjedalu smiju voziti djeca samo do 2 godine starosti, i to isključivo u autosjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje. Ako je na sjedalu uključen zračni jastuk autosjedalica se NE SMIJE postaviti na to sjedalo! Na tim sjedalima ne smiju sjediti niti djeca u boosterima. Osoba koja sjedi na sjedalu na kojem je uključen zračni jastuk mora biti visoka barem 140cm. Najbolji položaj za autosjedalicu uvijek je sredina stražnjeg sjedala. To je najbolje zaštićeno mjestu u odnosu na frontalne i bočne sudare. Ipak, svaka nesreća je jedinstvena i utječe drugačije na putnike na različitim pozicijama u autu.

Većina novih automobila ima postavljene zračne jastuke za vozačko i suvozačko sjedalo. Zajedno sa pojasevima automobila, zračni jastuk je zaštita bez premca za odrasle osobe. Ali za malo dijete koje sjedi okrenuto unazad (ili prema naprijed) može biti opasno po život. U trenutku sudara zračni jastuk se smjesta puni plinom i udara dječju autosjedalicu kao projektil, uzrokujući ozbiljne povrede ili ozljede. Ako je autosjedalica postavljena na prednje sjedalo koje je opremljeno zračnim jastukom, zračni jastuk UVIJEK MORA BITI ISKLJUČEN!

Postoje različite vrste bočnih zračnih jastuka. Neki su postavljeni u sjedalo automobila i napuhavaju se prema van, dok se drugi napuhavaju prema unutra, prema putniku. Proizvođači automobila bi trebali dati posebnu preporuku za autosjedalice okrenute u smjeru vožnje. Što se tiče autosjedalica postavljenih u smjeru suprotnom od smjera vožnje, nije zabilježeno da su djeca pretrpjela ikakve ozlijede uzrokovane aktivacijom bočnih zračnih jastuka.

HTS ulaže puno vremena i značajna sredstva, u nastojanju da budete potpuno zadovoljni s Vašom autosjedalicom. Sve BeSafe autosjedalice su testirane i odobrene u skladu s najstrožim standardima za sigurnost i kvalitetu. Ako se, usprkos svim očekivanjima, pojave problemi s Vašom autosjedalicom, molimo Vas, obavijestite nas. Prije svega, kontaktirajte Vašeg prodavača. Ako nije moguče odmah riješiti problem, Vaš prodavač će se obratiti nama, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da biste Vi bili zadovoljni.

Ne, mi ne iznajmljujemo svoje proizvode. Autosjedalice se mogu unajmiti kod nekih naših partnera. Za daljnje informacije, obratite se Vašem najbližem prodavaču.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) koji vrijedi od 17. lipnja 2008. u Republici Hrvatskoj sva djeca do 12 godina smiju se prevoziti u vozilu samo ako su pravilno vezana u autosjedalici. Sva se djeca moraju prevoziti isključivo na stražnjem sjedalu, s iznimkom djece do 2 godine starosti, koja se smiju prevoziti na mjestu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje te ako to mjesto ima isključene zračne jastuke. Sva djeca do 12 godina moraju koristiti njihovom uzrastu prilagođene autosjedalice. Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 92/05) dječja sjedala koja se postavljaju u osobni automobili i kombinirani automobil moraju biti u skladu s direktivom ECE R 44.03, a sve sjedalice proizvedene nakon lipnja 2006. godine moraju biti u skladu s direktivom ECE R 44.04 .

BeSafe iZi Kid/iZi Kid ISOfixje autosjedalica koja je namijenjena isključivo za Švedsko tržište. To je autosjedalica grupe 0+ i 1, za djecu od 0 do 18 kg, koja se postavlja u automobil samo u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Na našm tržištu dostupnja je autosjedalica BeSafe iZi Combi/BeSafe iZi Combi ISOfix koja je, kada je postavljena u smjeru sprotnom od smjera vožnje, tehnički identična autosjedalici BeSafe iZi Kid/BeSafe iZi Kid ISOfix. Jedina razlika ovih dvaju sjedalica je u tome što kod iZi Combi/iZi Combi ISOfix postoje kopče za pojas automobila, što omogućuje postavljanje sjedalice i u smjeru vožnje, što kod iZi Kid/iZi Kid ISOfix nije moguće.

Oznake X1 i X2 su se koristile za autosjedalice proizvedene prije 2010. godine. X1 je bila oznaka za autosjedalice s ISOfix sustavom, a X2 za one koje se postavljaju pomoću pojasa automobila. X3 označava novije modele autosjedalica bilo sa ili bez ISOfix sustava.

E-certfikat je europski cerftifikat u skladu sa propisom ECE 4404. To jetakođer službeni standard za odobravanje dječjih autosjedalica u Hrvatskoj. T-certifikat je Švedski nacionalni certifikat.