Kako se pripremiti za vožnju kući iz rodilišta

Novorođenčad u autosjedalicama – 6 stvari koje trebate znati prije prve vožnje

Očekujete li svoje prvo dijete? U ovom članku prikupili smo najbolje savjete uz koje se možete pripremiti za prvo putovanje sa svojom bebom.  

Pitanja na koja odgovara ovaj članak:

 • Zašto je potrebno vježbati postavljanje autosjedalice prije korištenja?
 • Kako obući bebu kada izlazite iz bolnice?
 • Kako pravilno staviti i zavezati novorođenče u autosjedalicu?
 • Kako prilagoditi autosjedalicu djetetu?
 • Kako putni sistemi 3u1 mogu olakšati život roditeljima?

1. Vježbajte postavljanje autosjedalice u automobil prije rođenja djeteta

Vjerojatno ste dosad odabrali svoju autosjedalicu – ali ako niste više o BeSafe autosjedalicama možete saznati ovdje. BeSafe autosjedalice za novorođenčad postavljaju se na dva načina: prva opcija koju preporučujemo je ISOfix baza. Ovo je fleksibilna i praktična opcija koja će uštedjeti Vaše vrijeme svaki put kad krećete nekamo sa svojom bebom. Druga opcija je postavljanje autosjedalice pomoću automobilskog pojasa u 3 točke.

Obje opcije su jednako sigurne ako su izvedene pravilno. Koju god odaberete, važno je da isprobate postavljanje nekoliko puta prije nego li autosjedalicu krenete koristiti u svakodnevnom života sa svojom bebom jer tad ćete se osjećati sigurno kad budete izlazili iz bolnice. Sjetite se da je uvijek važno isključiti zračne jastuke ako autosjedalicu postavljate na prednje sjedalo automobila.

2. Isplanirajte što će Vaša beba nositi pri izlasku iz bolnice

Ako očekujete bebu tijekom hladnijih mjeseci, bilo bi dobro da isplanirate što će Vaša beba odjenuti pri izlasku iz bolnice. Djeca nikad ne bi trebala nositi debelu odjeću u autosjedalicama. Radije ih obucite u odjeću normalne debljine i koristite zimsku vreću (prilagođenu da se koristi u autosjedalicama bez da utječe na sigurnost autosjedalice, a samim time i djeteta). Zimske zaštite su dostupne u različitim varijantama, a mi bismo svakako preporučili Voksi proizvode – zaštite koje su testirane u sudarima s BeSafe autosjedalicama.

Voksi® Move zimske vreće odlične su tijekom hladnijih mjeseci, a kod nešto umjerenije zime odgovaraju Voksi® Move Light vreće ili Voksi® Dekica za autosjedalicu i kolica koja je dizajnirana tako da savršeno pristaje u autosjedalice grupe 0+ odnosno autosjedalice za novorođenčad. Voksi® je sestrinski brand BeSafeu, a više o ponudi Voksi proizvoda možete saznati ovdje!

3. Kako pravilno staviti i zavezati novorođenče u autosjedalici?

 • Ako imate autosjedalicu s magnetima na pojasevima, počnite tako da otpustite pojaseve u potpunosti (kako je prikazano i u korisničkom priručniku), zatim otvorite centralnu kopču i spojite pojaseve s magnetima na bočnim dijelovima autosjedalice kako biste si oslobodili dovoljno mjesta da možete staviti svoju bebu u autosjedalicu.
 • Najprije zategnite bedreni dio pojasa na način da povlačite rameni dio pojasa prema van. Zatim povucite središnji dio pojasa ravno prema van kako biste zategnuli ramene pojaseve. Dok zatežete pojaseve, drugom rukom držite pojaseve zajedno, kako ne bi skliznuli s ramena novorođenčeta. Pojas bi trebao biti čvrst uz bebina prsa tako da ne možete staviti više od jednog prsta između pojaseva i djeteta (cca. 1 cm).
 • Čvrsto zategnite pojaseve. Ukoliko dođe do prometne nesreće, vrlo je opasno aku su pojasevi nedovoljno zategnuti. Pojastučeni pojas koji se kopča u pet točaka je najbolji jer stabilizira dijete unutar autosjedalice i čini ga sigurnim.

4. Prilagodite autosjedalicu djetetu

Sva djeca su drugačija i prema tome BeSafe razvija autosjedalice koje se prilagođavaju kako dijete raste. Primjerice, ako koristite BeSafe iZi Go Modular i-Size, sjedalicu možete prilagođavati zahvaljujući dodatnom jastučiću unutar same autosjedalice. Za novorođenče potrebno je koristiti jastučić koji osigurava stabilnost, podršku i optimizirani kut nagiba za novorođenče. Jastučić je potrebno maknuti kad je dijete duže od 60 cm ili starije od 4 mjeseca. Zapamtite kako pojaseve uvijek možete podići kako dijete raste i da oni uvijek trebaju biti pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na djetetova ramena. Također, važno je imati na umu da su sva djeca drugačija i da su navedeni brojevi okvirni – prilagodite autosjedalicu tako da je djetetu udobno odnosno da je maksimalno sigurno.

5. Koliko dugo dijete može biti u autosjedalici?

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijemo je koliko dugo dijete može biti u autosjedalici, odnosno koliko često treba napraviti pauzu i dijete izvaditi iz sjedalice. Novorođenčad ne bi trebala sjediti duže od otprilike jednog sata, dok bi starije bebe trebale biti najduže sat i pol do dva kako bi se spriječilo predugo sjedenje u svijenom položaju budući da njihovi mišići još nisu dovoljno razvijeni. Ako niste sigurni postupate li pravilno, posavjetujte se s patronažnom sestrom ili primaljom.

6. Koristite svoju BeSafe autosjedalicu s kolicima kao putni sistem 3u1

Većinu autosjedalica možete lagano staviti na kolica i pretvoriti u putni sistem korištenjem adaptera za autosjedalicu koje jednostavnim klikom postavljate na okvir svojih kolica. Kako biste bili sigurni odgovaraju li adapteri za autosjedalicu Vašim kolicima kontaktirajte proizvođača dječjih kolica koja planirate kupiti ili ste kupili. Putni sistem olakšat će Vam kretanje u prvih nekoliko mjeseci bebina života na način da brzo i jednostavno prebacite autosjedalicu iz auta na kolica te obrnuto. Naravno, imajte na umu da beba ne bi trebala biti predugo u autosjedalici i da autosjedalica ne smije biti zamjena za košaru za novorođenče na kolicima. Ovdje pročitajte više o Modular putnom sustavu!

Nadamo se da ćemo Vam olakšati pripremu za prvu, ali i sve ostale vožnje uz pomoć ovih 6 savjeta. Pratite nas na Instagramu za više savjeta!

Checklist – sigurnost od začeća do 12. godine djeteta!

 1. Pojas za trudnice– Od osmog tjedna trudnoće do rođenja Vaše bebe. Saznajte više o njemu ovdje!
 2. Autosjedalica “jaje”– u prvoj godini života Vaše bebe. Saznajte više ovdje!
 3. Autosjedalica za veće dijete  – Od otprilike 6 mjeseci do 4. ili 5. godine. Istražite kategoriju ovdje!
 4. Autosjedalica grupe 2-3 – od 4. godine do 12. godine. Saznajte više ovdje!