Naša autosjedalica za novorođenčad BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size i ove godine je sudjelovala na testiranju koje je proveo Stiftung Warentest / ADAC u svibnju ove godine. Autosjedalica je pokazala snažne performanse u kategoriji sigurnosti, kao i kategorijama rukovanja te ergonomije. U kategoriji sigurnosti, BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size postigao je ocjenu “Vrlo dobar” (1,3) i najbolju ocjenu bočnog udara u ovom testu, te je čak poboljšao već izvrsni rezultat svog prethodnika BeSafe iZi Go Modular i-Size.

To su izvrsni razlozi za zadovoljstvo, no nažalost, ukupna ocjena autosjedalice smanjena je zbog kemijskih nalaza koji se odnose na etiketu koja se nalazi na sjedalici, a u kojoj je pronađena viša razina naftalena od one koju test propisuje.

Ograničenje prisutnosti kemikalija korišteno u ovom testu nije izvedeno iz zdravstvenih kriterija. Neovisni stručnjaci za kemikalije ustanovili su da razina kemikalija koja se nalazi u etiketi BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size autosjedalice ne predstavlja rizik za dječje zdravlje.

Detaljno o rezultatima

Ovo testiranje potrošačkih udruga sastoji se od 3 glavne kategorije u kojima se ispituju autosjedalice: Sigurnost, koja obuhvaća 50% ukupne ocjene, rukovanje (40%) i ergonomija (10%). U kategoriji sigurnosti, BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size postigao je ocjenu “Vrlo dobar” (1,3) i najbolju ocjenu bočnog udara u ovom testu, a čak je poboljaš več izvrstan rezultate svog prethodnika, autosjedalice BeSafe iZi Go Modular i-Size. Drago nam je što su performanse sjedalice u kategorijama rukovanja i ergonomije također dobro ocjenjene, tako da bi, bez utjecaja kemijskog testa, ova dječja autosjedalica dobila ukupnu ocjenu “Dobar”.

Ipak, presvlake autosjedalica također se testiraju na prisutnost kemikalija i ako je jedna ili više kemikalija prisutna u mjeri većoj od propisane, ukupna ocjena na testu bude spuštena.

U slučaju sjedalice BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size, pronađena je količina naftalena (koja se nalazi u jednoj etiketi autosjedalice) veća od testom propisane. To je dovelo do potpunog smanjenja ukupne ocjene tj. ukupnog broja bodova od 5,5.

Riječ je o kemikaliji koja se nalazi u etiketi ušivenoj na autosjedalicu, a koja se proizvodila u periodu od travnja 2020. godine pri čemu se dobavljač etikete nije držao ugovorenih uvjeta proizvodnje.

Informacije o testu na prisutnost kemikalija

Maksimalne vrijednosti naftalena koje koristi Stiftung Warentest temelje se na njemačkoj GS oznaci („Geprüfte Sicherheit“). Prema njemačkom Saveznom institutu za procjenu rizika, ove maksimalne vrijednosti GS-a zapravo nisu izvedene iz zdravstvenih kriterija nego su više orijentirane na ono što je danas tehnički moguće i ostvarivo.

Podržavamo namjeru Stiftung Warentesta da potiče proizvođače da umanje upotrebu kemijskih spojeva što je više moguće uz ove maksimalne vrijednosti. No, žao nam je jer ocjena može dati pogrešni dojam potrošačima koji ne znaju da te maksimalne vrijednosti nisu izvedene iz zdravstvenih kriterija.

Ocjena potencijalnih efekata na korisnike

Kako bismo se detaljno posvetili ovoj situaciji i napravili individualnu procjenu za našu autosjedalicu, konzultirali smo stručnjake za kemikalije kako bismo dobili dubinsko razumijevanje mogućih posljedica. Prema nezavisnim znanstvenim stručnjacima iz područja ljudskog zdravlja, modeliranja izloženosti i toksičnosti, razina komikalija koja potječe iz etikete na presvlaci ne predstavlja rizik za bebe, djecu ili novorođenčad za vrijeme uobičajenog korištenja autosjedalice. To znači da iako su razine spoja veće od onih koje se tehnički mogu postići i od našeg vlastitog standarda, one i dalje ne predstavljaju rizik za zdravlje korisnika te se sjedalica može i dalje koristiti bez kompromisa i bez brige.

No, budući da razine ne odgovaraju BeSafe standardima, BeSafe je odmah odlučio djelovati te promijeniti dobavljača etiketa i informirati o tome još sredinom svibnja.

Više o ADAC testiranju

Dva puta godišnje Njemačka udruga potrošača Stiftung Warentest u ime ICRT-a (International Consumer Research & Testing) izdaje neovisni test novih i relevantnih dječjih autosjedalica u Europi. Ispitivanja pri sudaru i procjene sigurnosti ovog proizvoda provode se u ispitnom pogonu ADAC-a, Njemačke automobilske udruge. Ostale dijelove ispitivanja obavljaju austrijska i švicarska automobilska udruženja, ÖAMTC i TCS.
Pročitajte više o testiranju ovdje!

BeSafe redovito testira i provjerava svoje proizvode kako bi u svakom trenutku odgovarali vlastitim standardima kvalitete i sigurnosti. Standardi BeSafe-a, kao jedne od vodećih tvrtki u proizvodnji autosjedalica, viši su od standarda postavljenim međunarodnim regulativama. Unatoč tome, ustanovili smo da neke od etiketa na autosjedalicama sadrže preveliki udio kemijskog spoja naftalena.

Konzultirali smo stručnjake za kemikalije kako bismo dobili dubinsko razumijevanje mogućih posljedica. Prema nezavisnim znanstvenim stručnjacima iz područja ljudskog zdravlja, modeliranja izloženosti i toksičnosti, razina komikalija koja potječe iz etikete na presvlaci ne predstavlja rizik za bebe, djecu ili novorođenčad za vrijeme uobičajenog korištenja autosjedalice. To znači da iako su razine spoja veće od našeg vlastitog standarda, one i dalje ne predstavljaju rizik za zdravlje korisnika.
No, budući da razine ne odgovaraju BeSafe standardima, BeSafe je odmah odlučio djelovati te promijeniti dobavljača etiketa.

Informacije o kemikaliji

Naftalen je kemikalija koja pripada policikličkom aromatskom ugljikovodiku (PAH). Organski je spoj, a niske koncentracije naftalena mogu se naći gotovo svugdje u okolišu. Prema njemačkom Saveznom institutu za procjenu rizika, nema značajnijih epidemioloških nalaza kancerogenog učinka na ljude nakon izlaganja naftalanu putem disanja. Slijedeći načelo minimizacije, proizvođačima se savjetuje da i dalje smanjuju količinu naftalena u potrošačkim proizvodima koliko je to tehnički moguće.

Mikroedra d.o.o.
Doris Lepoša
marketing i društvene mreže
doris@mikroedra.hr

Odgovori