Poznajete li nove regulative o autosjedalicama?

BeSafe je predstavio prvu autosjedalicu na tržištu koja je u skladu s najnovijim sigurnosnim standardima. U lipnju 2017. godine Ujedinjeni narodi povisili su kriterije o sigurnosti djece u vožnji s provođenjem druge faze regulative UN R129. Što se promijenilo?

Naše se društvo, kao i tehnologija, stalno razvija. Zakonske regulative se, također, mijenjaju kako bi se osigurala veća sigurnost proizvoda. i-Size je sveobuhvatni skup regulativa o dječjim autosjedalicama koji je predstavljen u UN-u

Nama u BeSafe-u sigurnost znači više nego išta drugo. Zato smo s ponosom dočekali donošenje novih UN-ovih standarda R129-02 koji se tiču autosjedalica. BeSafe je bio uključen u odlučivanje putem odbora koji je razvio nove standarde. Ono što smo tijekom godina implementirali u vlastite proizvode, danas je postalo sigurnosni standard koji će uključivati sve više djece te podići njihovu razinu sigurnosti.

BeSafe je prva booster sjedalica s visokim naslonom koja je u potpunosti u skladu s novim sigurnosnim standardima. BeSafe iZi Flex FIX i-Size nagrađivana je autosjedalica koja je odobrena kao i-Size booster autosjedalica za djecu između 100 i 135 cm, te za specifična vozila booster koji podržava visinu od 135 do 150 cm.

Druga faza UN-ove R129 regulative donosi velike promjene za djecu višu od 100 cm. Novina uključuje booster sjedalo s integriranim naslonom za djecu od 100 do 150 cm visine.

  • Klasifikacija autosjedalica bazira se na centimetrima, a ne kilogramima budući da su roditelji češće više upućeni u visinu nego težinu djeteta. To olakšava proces odabira prave i najsigurnije autosjedalice.
  • Kriteriji za testiranje bočnog udara dodani su postojećim kriterijima za testiranje frontalnog udara. Predstavljanje novih kriterija s lutkama za testiranje pokazalo je potrebu za zadovoljavajućom zaštitom tijela i glave djeteta. S uvođenjem abdominalnih senzora u lutkama za testiranje, efekt “potonuća” (kad tijelo djeteta sklizne ispod pojasa za krilo)  je mjeren i zabranjen. BeSafe je oduvijek testirao svoje autosjedalice i za bočni udar.
  • Samo autosjedalice s naslonom mogu biti sigurnosno odobrene. Visokotehnološki testovi za nesreće s lutkama za testiranje, opremljene senzorima za glavu, vrat i senzorima za pritisak abdomena, pokazuju nam više o potencijalnim oštećenjima unutarnjih organa nego što je to bio slučaj nekoliko godina ranije. Znamo kako pravilan dizajn naslona pruža presudnu zaštitu za glavu i tijelo djeteta, posebno pri testiranju bočnog udara.
  • i-Size booster sjedalice mogu koristiti djeca visine između 100 i 135 cm koja mogu stati u predviđen ISO okvir s maksimalnom širinom od 44 cm.
  • Posebna booster sjedala za vožnju mogu smjestiti djecu visine između 100 i 150 cm koja mogu stati u predviđen ISO okvir s maksimalnom širinom od 52 cm.
  • Booster jastuci bez naslona za leđa nisu više dopuštena prema UN R129-02.
  • Ovisno o državi, nacionalno zakonodavstvo zahtjeva sigurnost djece u vožnji do 150 cm visine. Autosjedalica će tako dobiti odobrenje za “posebna” (viša) vozila. Ovaj dodatak UN-ovim R129 regulacijama nameće veća ograničenja za unutarnje i vanjske dimenzije autosjedalice. Autosjedalica, dakle, mora imati dvije vrste odobrenja.
  • Kriteriji za unutarnje dimenzije moraju biti prilagođeni za 95% djece u visinskom razredu. Težinska ograničenja nisu definirana, budući da pojas vozila preuzima opterećenje pri frontalnom udaru.

BeSafe razvija autosjedalice više od 50 godina. Puno toga se promijenilo, ali je fokus ostao isti: sigurnost djece u prometu. Sukladno tome, mi nikad neće u potpunosti biti zadovoljni jer stremimo ka tome da uvijek razvijemo i proširimo sigurnosne zahtjeve. Neprekidno razvijamo nove inovacije i čini naše proizvode sigurnijima sa što boljim korisničkim iskustvom. Naša je vizija da niti jedno dijete ne bude ozbiljno ozlijeđeno u prometnoj nesreći kad se nalazi u BeSafe autosjedalici.