Donosimo Vam konkretne savjete kako se pripremiti za putovanje s djecom

VRIJEME PUTOVANJA

Sve počinje planiranjem putovanja. Ako imate okvirni raspored, tad ne morate žuriti i možete odvojiti dovoljno vremena za pauze koje su od velike važnosti ako na put idete s djecom.

Često se kao logično rješenje nameće ideja putovanja noću. To je svakako jedna od opcija posebno ako želite izbjeći vrućine ili gužve. Međutim, vožnja noću zahtjeva veći oprez te postoji opasnost vi ili neki drugi vozač na cesti zaspe. Možda je zato bolje rješenje putovanje ujutro ili u vrijeme dječjeg popodnevnog odmora. Naravno, sve ovisi o mogućnostima i preferencijama Vaše obitelji.

STAJALIŠTA S DJEČJIM IGRALIŠTIMA

Pauze u putovanju od velike su važnosti kako za djecu, tako i za odrasle – posebno vozače. Ako imate starije dijete, onda su stajališta s dječjim igralištima pravo mjesto za odmor. Donosimo Vam popis dječjih igrališta s obzirom na prometni pravac gdje se nalaze:

 • A1 Zagreb Split Dubrovnik: Crodux Leskovac, Tifon Dobra zapad, Ina Brinje zapad, Lički Osik zapad, Ina Zir istok, Crodux Nadin jug, Ina Prokljan sjever, Krka istok
 • A2 Zagreb Macelj: Crodux Stupnik sjever, Tifon Dobra zapad, Ina Brinje zapad,  Lički Osik zapad, Ina Zir istok, Crodux Nadin jug, Ina Prokljan sjever, Krka istok
 • A3 Zagreb Bregana Lipovac: Crodux Stupnik sjever
 • A4 Zagreb Goričan : nema
 • A5 Beli Manastir Osijek BiH: nema
 • A6 Rijeka Zagreb: Tifon Ravna Gora
 • A7 Rupa Križišće: nema
 • A8 i A9 Istarski ipsilon: nema
 • A10 Ploče Granica BiH: nema
 • A11 Zagreb Sisak: nema

*Izvor Hrvatske autoceste: http://hac-onc.hr/interaktivna-karta-autocesta-

Važno je imati na umu da su ova odmarališta ucrtana na karti autocesta. Ako se radi o ugostiteljskim objektima, poput restorana, tad je također moguće da objekt sadrži dječje igralište namijenjeno gostima. Takvi objekti često su opremljeni i posebnim toaletima za presvlačenje beba pa je zgodno i to imati na umu ako putujete s bebom.

PRIPREMA NIJE SAMO PLANIRANJE PUTA

Osim dobrog plana i informiranosti, važno je pripremiti sve one stvari koje bi Vam mogle zatrebati na putu. Naravno, danas su benzinske crpke vrlo dobro opremljene, ali budimo realni – bolje je pripremiti se na vrijeme, a i financijski isplativije, posebno jer većina roditelja obavlja malo vreću kupnju pred putovanje.

Ono što bi Vam moglo zatrebati je sljedeće:

 • Voda (bilo radi žeđi, automobila ili mrlje koju morate oprati). Idealno je za duga putovanja smrznuti jednu ili dvije boce vode. Voda će se polako otapati i biti idealna za piće za nekoliko sati.
 • Sendviči ili nešto za prigristi (Za bebe su super rižini keksi, za starije suhi keksi ili krekeri. Pazite na jake mirise i okuse koji mogu izazvati mučninu i na voće koje može postati gnjecavo i uprljati odjeću, auto ili sjedalicu)
 • Papirnate i vlažne maramice (za sve)
 • Vrećice za slučaj povraćanja
 • Dekica ili jastučić za klince (možda i za suvozača)
 • Topla odjeća (ako ste ikad stali u sred ljeta u Gorskom Kotaru ili Lici, znat ćete o čemu govorimo)
 • Putna ljekarna (ovo je posebna kategorija o kojoj valja pisati – predlažemo da ponesete nešto za temperaturu, za bolove, za ubode insekata i ako ste skloni alergijama svakako odgovarajuće lijekove)
 • Krema za sunčanje (ponavljanje je majka znanja – sunce zna “udariti” i na odmaralištima)
 • Igračke, slikovnice, pjesmice (sve što može zabaviti klince dok se vozite, a da nema oštre rubove i nije tvrdo, da se djeca ne bi ozlijedila u vožnji ili u slučaju sudara)

Uz ovu pripremu, naša je dužnost upozoriti Vas da se i automobil treba pripremiti za putovanje. Predlažemo tehnički pregled vozila prije nego krećete na put s Vašim najdražima. Također, provjerite jesu li Vaše autosjedalice još uvijek dovoljno velike za Vašu djecu, jesu li u ispravnom stanju i ispravno postavljene. Ako niste sigurni u to, uvijek možete kontaktirati prodajno mjesto ili dobavljača Vaše autosjedalice.

UPOZNAJTE HRVATSKU!

Putovanja u inozemstvo su super – ali i Hrvatska ima što ponuditi! Osim nacionalnih parkova i parkova prirode tu su još i mjesta poznata po ruralnom turizmu kao i neke destinacije poput Rastoka koje bi bilo šteta zaobići.

Naši najposjećeniji nacionalni parkovi imaju posebnu ponudu za djecu. Tako je primjerice na Plitvičkim jezerima, Slapovima Krke i Risnjaku za djecu do 7. godine ulaz besplatan. Nacionalni park Sjeverni Velebit ima gratis ulaz za djecu do 6. godine, a za stariju djecu i popust. Više možete saznati na web stranici koja obuhvaća sve parkove Hrvatske. Kad odaberete park koji želite posjetiti, informirajte se o dodatnim edukacijama za djecu. Primjerice NP Krka ima program “Mini čuvari prirode” namijenjen djeci predškolske dobi.

SMJEŠTAJ

Bilo da se radi o privatnom smještaju ili hotelima vrlo je važno informirati se je li smještaj prilagođen za djecu. Što to znači? Ima li smještajna jedinica sve što je potrebno za dijete, posebno ako imate malu bebu. Ako imate djecu stariju d jedne godine, provjerite ima li smještaj kakvih neosiguranih stubišta, balkona bez ograde ili s horizontalno postavljenim prečkama na koje se djeca mogu popesti i dovesti u opasnost. Ako uzimate puni pansion, informirajte se o meniju koji je vrlo često kreiran posebno za djecu. Neki roditelji putuju u vikendice ili kod prijatelja, tad je dovoljno pobrinuti se jeste li sve potrebno ponijeli od kuće.

DODATNI PRIJEVOZ

Kad putujete na otok, važno je biti informiran o cijenama trajekata. Jadrolinijski  trajekti besplatni su za djecu do 3. godine, dok su za djecu od 3. do 12. godine života karte snižene za 50%. Ako koristite brzobrodski prijevoz za djecu nema popusta.

Nadamo se da Vam je ovaj članak bio od koristi. Želimo Vam ugodne ljetne praznike i budite #besafenaputu!

Ako imate još koji savjet za roditelje ili informaciju o tome koja su mjesta u Hrvatskoj friendly za djecu, napišite nam u komentar.

Odgovori