Prednosti nošenja djece

Nošenje djece postavlja ih na njihovo sigurno mjesto, u roditeljsku blizinu i podsjeća ih na to da smo za njih uvijek tu. Srcem uz srce, uvijek smo kod kuće i nošena djeca znaju da ih naša ljubav uvijek prati.

Prednosti nošenja djece

Tokom trudnoće nosimo svoju djecu gotovo godinu dana. U maternici su utopljeni i sigurni, a naši udisaji i otkucaji srca stalno su prisutni. Kada se dijete rodi, za njega se otvara čitav novi svijet (i za nas također!). Srećom, možemo ih nositi i to ih ponovno vraća u našu blizinu. Nošenje djece i nama i njima ponovno daje tu blizinu, a djeci uz to pruža brojne prednosti za razvoj: i fizički i emocionalan. Prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja nazivamo “četvrtim tromjesečjem”, i to zbog dobrog razloga. Naši mališani trebaju nas više nego ikada kako bi što lakši bio njihov prijelaz u ovaj novi, veliki svijet. Velika prednost nošenja je to što i druge osobe koje sudjeluju u brizi za dijete mogu prakticirati nošenje, što će im omogućiti povezivanje s djetetom na nov način, i izgradnju snažnijih veza između vašeg djeteta i ljudi koji ga vole.

I doista, nošeno dijete je sretno dijete… pa zar nisu zbog toga i roditelji sretniji? Blizina stimulira proizvodnju hormona ljubavi (oksitocina), što rezultira stvaranjem bliskijeg roditeljskog odnosa. Nošenje također donosi novu razinu udobnosti i praktičnosti u Vaše dnevne aktivnosti – samo stavite svoje dijete u nosiljku i krenete! U Ergobabyu vjerujemo da je nošenje djece jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju obitelj – a najbolji dio je to što se nositi može bilo gdje, u bilo kojem trenutku. Nevjerojatno je to što nošenje donosi pozitivan utjecaj na toliko mnogo razvojnih područja, a samo radimo nešto što donosi veliku radost i udobnost svima koji su uključeni. Nošenje je obiteljska stvar, a nošenje svakom od roditelja i članova obitelji pomaže u razvijanju bliske i duboke veze s novom pridošlicom.

Dobrobiti nošenja

Nošenje osnažuje vezu između roditelja i djeteta, budući da održava bliskost tijekom dana, osobito tijekom “četvrtog tromjesečja”.
Pomaže u razvoju djeteta: i fizičkom i emocionalnom. Jeste li znali da je nošeno dijete općenito smireno zahvaljujući tome što su zadovoljene njegove primarne potrebe, pogotovo ona za sigurnošću i blizinom?
Smanjuje rizik od SIDS-a (smrt u kolijevci) i sindroma kose glave, a istovremeno potiče razvoj živčanog sustava, te pridonosi zdravlju dišnog i gastrointestinalnog sustava, te pomaže u ravnoteži.
Omogućuje dojenje u pokretu, i diskretno dojenje ako je potrebno. I kao dodatni bonus, bliski kontakt s bebom potiče proizvodnju majčinog mlijeka.

Omogućuje da roditelji i druge osobe koje brinu o djetetu imaju slobodne ruke. Nošenje u nosiljci potiče dijete na radoznalost i istraživanje, a pritom je kretanje s djetetom sigurno i jednostavno, bez potrebe za manevriranjem kolicima.

Potiče rani razvoj govora. Bebe uče promatranjem lica, a nošenje podiže dijete u idealnu visinu za razgovor i interakciju – na “najbolje mjesto u kući”.
Omogućuje roditeljima da vide svijet djetetovim očima. A djeca otkrivaju svoj novi svijet iz sigurnosti i udobnosti koju pruža nošenje u nosiljci.
Potiče i bliskost kroz rani vrtički period. Djeca se i tada mogu nositi što olakšava kretanje s malim svojeglavim bićima, a njih podsjeća na njihovu sigurnu “bazu” i dopušta da se odnos povjerenja nastavi razvijati dok rastu.