Udruga Roda organizirala je prvi puta konferenciju pod nazivom “Autosjedalica – najsigurniji zagrljaj u vožnji” 27. ožujka, 2018. godine

 

 

 

#besafeuautu

Važnost autosjedalica za sigurnost djece sve je više prepoznata u hrvatskom društvu. U tom su se složili i brojni stručnjaci koji su sudjelovali na Rodinoj konferenciji. Među sudionicima bili su djelatnici MUP-a, patronažne sestre, liječnici, zainteresirani roditelji, predstavnici proizvođača autosjedalica, članovi i članice udruga koje se bave sigurnošću cestovnog prometa.

Na konferenciji se moglo čuti koje su posljedice nekorištenja autosjedalica, kakva su iskustva hitne službe na terenu i u bolnici, koje su najčešće ozljede djece u prometnim nesrećama. Primarijus Zoran Barčot, voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, govorio je kako prometne nesreće na području EU imaju udio od čak 48%  kod smrtnih slučajeva djece starosti 1-14 godine. Ta informacija je jako važna posebno jer se bilježi porast stradale djece od 300% u prometu prema usporedbi podataka iz 2016. i 2017. godine.

Darko Brozović predstavnik HAK-a informirao je publiku o preventivnim akcijama koje ta udruga poduzima, gdje je posebno izdvojio “#Pravilo 6 – Siguran zagrljaj”. Na istom tragu su i predstavnici policije koji su istaknuli važnost suradnje državnih institucija i civilnog sektora u prevenciji i povećanju stupnja sigurnosti u prometu. Pozitivan primjer svakako pružaju djelatnici PU koprivničko-križevačke koji u suradnji s odgajateljima u vrtićima educiraju djecu o važnosti autosjedalica.

Upoznali smo se i s praksom u susjednim zemljama kao što je Srbija. Na primjeru Novog Sada, Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja pokazala je na koji se način može educirati roditelje o postavljanju autosjedalica, ali i kako pomoći roditeljima koji si autosjedalice ne mogu priuštiti kroz neku vrstu programa “dijeljenja” autosjedalica.

Konferenciju su upotpunili uvidi patronažne sestre Ivane Menciger koja je govorila o patronažnim sestrama kao komunikatorima koji su bliski roditeljima te ih na taj način mogu educirati o važnosti autosjedalica i sigurnosti djece u prometu već od prvog dana rođenja djeteta i izlaska iz bolnice.

Psihologinja mr. sc. Ljiljana Mikuš govorila je o temi koja je za roditelje ponekad “teška” za priznati, a to je o distraktorima tijekom vožnje među kojima se, uz mobitel, mogu svrstati i djeca. Jasmina Pest, mag. socijalnog rada, govorila je o sustavnom zanemarivanju unutar obiteljskog zakonodavstva, a koje se tiče sigurnosti djece u prometu.

#besafeobitelj

Na kraju, Neda Zubović Mihaljević, predstavnica proizvođača autosjedalica i direktorica tvrtke Mikroedra d.o.o.  koja je službeni zastupnik BeSafe autosjedalica, govorila je o i-Size regulativi te kako se ona odražava na kvalitetu autosjedalica i sigurnost djece u prometu. Uz navedeno, Neda je govorila i o dugogodišnjem iskustvu koje ima s roditeljima u informiranju i edukaciji o važnosti korištenja autosjedalica uvijek i svuda – bez obzira na dužinu putovanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori