Saznajte zašto ne bi trebalo nositi jaknice u autosjedalicama

Česta greška roditelja je vožnja djece u debelim zimskim jaknicama.

U nastavku možete saznati nešto više o tome zašto bi djetetu trebalo skinuti debelu zimsku odjeću prije no što ih posjednete u autosjedalicu. Također, nudimo vam čak šest alternativa koje će osigurati da je vašem djetetu toplo.

U BeSafeu znamo da je zaštita vašeg djeteta i njegova sigurnost vaš prioritet, bilo to u školi, na odmoru, kod kuće ili u ovom slučaju: u vašem automobilu. Sigurnost vašeg sina ili kćeri je ipak razlog zašto koristite autosjedalicu u automobilu. U ovom članku objasnit ćemo vam zašto biste trebali izbjegavati kombinaciju zimskih jakni i autosjedalica.

Kako se spuštaju temperature i roditelji svoju djecu zimskim jaknama štite od hladnoće, skidanje jaknice prije posjedanja u autosjedalicu nije nužno nešto što ikome padne na pamet. Zato mi, kao proizvođači autosjedalica, činimo sve kako bismo svake godine prenijeli ovu poruku prije nego što nastupi zima: U slučaju nesreće ili čak samo naglog kočenja, sigurnosni pojas sjedalice možda neće biti pravilno zategnut na djetetovom tijelu ako nosi zimsku jaknu.

Zašto je opasno da djeca nose debele zimske jaknice u autosjedalicama?

Većina zimskih jakni ima punjenje kao što su perje ili paperje, koji su dizajnirani da zagriju vaše dijete stvaranjem debelog “”zračnog pufera”” između vašeg djeteta i hladnog zraka vani.
Međutim, kada stavljate dijete u autosjedalicu s takvom jaknom, debljina jakne može smanjiti mogućnost ispravnog vezanja djeteta, odnosno onemogućiti da pravilno zategnete sigurnosne pojaseve čvrsto uz tijelo djeteta.

Na ovoj slici izgleda da je pojas dobro zategnut i da se više ne može zategnuti.

Kada se skine jaknica, a zategnutost pojasa ostane ista kao i na prethodnoj slici, vrlo brzo postane jasno da ima suviše prostora između djeteta i pojasa autosjedalice.

Naspram tome, ova slika pokazuje koliko bi pojas trebao biti zategnut kada pravilno zakopčate vaše dijete.

U slučaju sudara, dijete biva gurnuto iz sjedalice u pojas tolikom silinom da se zrak u jakni oslobađa. To obično rezultira time da vaše dijete ima previše prostora za kretanje, jer pojas nije dovoljno zategnut da ga sigurno drži.

Imajući to na umu, strogo preporučamo da izbjegavate djecu obučenu u debele zimske jakne stavljati u autosjedalice kada se vozite ili putujete autom zimi.

Kako sprječiti da djetetu bude hladno u autu?

1 – Koristite zimske vreće posebno dizajnirane za dječje autosjedalice

Zimske vreće posebno dizajnirane za korištenje u kombinaciji sa dječjim autosjedalicama imaju stražnje otvore i unaprijed izrezane proreze koji omogućavaju postavljanje sigurnosnih pojasa s unutarnje strane u pravilan položaj. S obzirom da su zimske vreće zatvorene iznad pojasa i punjene materijalom koji se ne stisne (poput vune na leđima), između vašeg djeteta i sigurnosnog pojasa ne dodaje se napuhnuti sloj materijala koji smanjuje ulogu sigrnosti koju bi pojas trebao pružati.

2 – Stavite bocu s toplom vodom u autosjedalicu 5-10 minuta prije polaska (ali, naravno, prije korištenja sjedalice ju izvadite)

Stavljanjem termofora u djetetovu autosjedalicu pet do deset minuta prije polaska, lako možete osigurati da dijete ne sjedi na hladnoj površini. Umjesto toga, čak dobivaju dodatno grijanje odozdo.

3 – Neka vaše dijete nosi odjeću od flisa ili vune

Ovi materijali imaju dobra izolacijska svojstva, a nisu toliko debeli, tako da se sigurnosni pojas može pravilno zategnuti

4 – Stavite jaknu na obrnutu stranu nakon što ste zakopčali dijete 

Stavite dijete u sjedalicu bez jakne i čvrsto ga zakopčajte. Nakon toga, jaknu možete okrenuti na unutarnju stranu tako da je stavite preko ruku i položite preko gornjeg dijela tijela. Na taj način i dalje može zaštititi od hladnog zraka bez da čini prepreku između vašeg djeteta i pojasa.

5 – Ponesite dodatnu dekicu sa sobom u automobil

Dopustite djetetu da se ušuška s dekom koja se stavi preko njega nakon što se zakopča. To im omogućava toplinu i udobnost, te sigurnost tijekom cijelog putovanja.

6 – Neka vaše dijete nosi pončo

Ako vaše dijete nosi pončo, dio koji mu visi preko leđa možete staviti preko dječje autosjedalice, a prednji dio iznad pojasa. Na taj način možete stvoriti ‘topli mjehurić’ ispod ponča i pritom osigurati da nijedan debeli sloj odjeće ili materijala ne spriječi da pojas bude zategnut. Alternativno, isto se može postići uzimanjem deke i izrezivanjem otvora za glavu u njemu. Pazite da stražnji dio ponča/dekice labavo leži na autosjedalici i da nije nigdje zaglavljen. Ovaj prijedlog dali su korisnici BeSafe autosjedalica, hvala!

Odgovori